Modelistlik Nedir? Modelistlik stilistlerle pek çok kez karıştırılmaktadır. Aslında bu iki kavram oldukça farklılık göstermektedir. Modelistlik modanın ham maddesi olan kumaşların doğru bir şekilde kullanılarak kalıp oluşturulması ve bu kalıpların modele dökülmesi işlemidir. Zaten modelistlere bu tarz işlerin bir çoğu da stilistlerden gelmektedir. Yani bu iki iş dalı birbirinden tamamen farklılık göstermektedir. Modelist olmak için herhangi bir resmi eğitim zorunluluğu bulunmasa dahi bu tarz bir iş için profesyonel destek şart olduğu için birçok kişi modelistlik kursu yardımıyla modelist olmaktadır. Bu işin doğru bir şekilde yapılabilmesi için kişilerin gerekli tüm bilgileri biliyor olması gereklidir yoksa bu tarz bir işi yapmak oldukça zor olacaktır.
Yazıda Neler Var?
Modelistler Ne İş Yapar?
Modelistler basit tabirle müşterinin taleplerini uygun kalıplara dökerek onları modellere dökerler. Fakat bu işin görünen tek bir kısmıdır. Modelistler bu işlemlerin yapılması sırasındaki tüm işlemlerde bizzat kendileri bulunmaktadır. Kafalarında oluşturmuş oldukları çizimleri genellikle bilgisayar programlarıyla netleştirip bu şekilde olması gereken kalıpları oluştururlar. Bu kalıpların oluşması sırasında kağıtlardan faydalanırlar. Kalıp oluşumu sırasında kumaşlara gerekli çizimleri yaptıktan sonra aslında oluşturmak istedikleri modeli en ince ayrıntısına kadar tasarlamış olurlar. Bu kalıbı pratiğe dökerken de son rötuşları yaptıktan sonra modeli oluşturmuş olurlar. Bu oluşturmuş oldukları modeller talep edilen gibi olması durumunda da seri üretime geçilir ve eğer müşteri farklı bedenlerde ürün istiyorsa her beden için bu işlemler yapılır ve üretim sonlanır.
Modelist Olmak İçin Gereken Özellikler
Modelist olmak isteyen bir kişi öncelikle kendisine çalışma konusunda tamamen güvenmelidir. Her işe bu tarz şeyler olsa da modelistler yeri geldiği vakit gecesini gündüze katarak siparişlerini tamamlamaya çalışacaktır. Bu sebeple de çalışkan olmak bu işi yapmak için aranan ilk özelliktir. Aynı zamanda kişinin yeniliğe de tamamen açık olması gerekir. Bu tarz moda işlerinde sürekli bir yenilik söz konusudur ve kişi yeniliğe kapalı olması halinde uzun vadede başarılı olamayacaktır. Bunların dışında kişinin pratik olması da gerekir. Önüne sipariş geldiği vakit kalıbı nasıl çıkartacağı nelere dikkat etmesi gerektiği gibi hususlarda bilinçli olmalıdır. Kişi zaten bu tarz şeyleri modelistlik kursu sayesinde pratiğe dökmüş de olacaktır.
Modelist Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Modelist olmak isteyen kişiler için şu anda herhangi bir resmi eğitim bulunmamaktadır. Bu sebeple modelist olmak isteyen bir kişi gerekli sertifikaları aldığı vakit modelistlik işine başlayabilmektedir. Fakat bu işin detaylı ve pratiğe dayalı bir iş olduğu düşünülürse de kişinin iyi bir modelistlik kursu tercihi yaparak gerekli eğitimleri kurs yardımıyla alması daha doğru olacaktır. Birçok kişi bu kurslardan almış oldukları eğitim sayesinde birçok ünlü moda tasarımcısıyla çalışma şansı elde etmektedir. Aynı zamanda kişinin pes etmeden çalışması da gerekli olan bir durumdur. Çünkü modelistlik çalışkanlık isteyen bir iş koludur ve kişi bunu sağladığı vakit iyi bir modelist olacaktır.
Modelistlik Kursları
İyi bir model olmak isteyen kişiler modelistlik kursları yardımıyla hayallerini gerçekleştirirler. Bu kurslarda kişilere iyi bir modelist olmak için neler yapılması gerektiğinin yanı sıra çoğu kursta insan ilişkileri, müşterilerle nasıl iletişim kurulacağı yönündeki birçok konuda eğitim vermektedirler. Ayrıca bu kurslar sayesinde modelist adayları işe başlamadan önce birçok şekilde pratik gerçekleştirirler bu sebeple bu kurslar aynı zamanda bu kişiler için iyi bir staj yeridir de denilebilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte modelistlik kurslarında da artık bilgisayar üzerinde eğitim verilmektedir. Çünkü bakıldığı vakit kaliteli pek çok modelistin artık bilgisayar programları aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirdikleri görülmektedir.
- Modelistlik Kursu Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
Modelistlik Kursu Eğitimi Alanlar Nerede Çalışırlar?
Kişiler modelistlik kursu aracılığıyla almış oldukları eğitim sayesinde modelistlik sertifikası almaya hak kazanırlar. Bu şekilde de bu kişiler için pek çok iş kapısı da açılmış olmaktadır. Bu tarz yerlerde eğitim almış olan kişiler başarılı bir şekilde eğitimlerini tamamladıkları vakitte birçok ünlü modacının dikim atölyesinde çalışmaya başlarlar. Bu şekilde bu kurslardan görmüş oldukları eğitimleri pratiğe dökerek işlerini başarılı bir şekilde yaparlar. Aynı zamanda ünlü birçok markayla çalışıp onlar için de modelistlik yapma şansını elde ederler. Birçok tekstil firması da modelist arayışındadır ve modanın hiçbir zaman önemini kaybetmeyeceğini düşünürsek modelistlik her zaman popüler bir iş kolu olmaya devam edecektir.
Modelist Kursunda Ne Öğretilir?
Modelist kurslarında kişilere en basit konulardan başlayarak bu iş için en karışık konulara kadar pek çok şey öğretilmektedir. Modelist kursu kişiye öncelikle giysi kalıplarının neden bu kadar önemli olduğu, hangi niteliklere dikkat edilmesi gibi bu iş için gerekli bilgiler verilir. Bu bilgilerden sonra kişiye öğretilen ilk konu genellikle kişilerin kalıp oluşturması sırasında hangi malzemeleri kullanacağını bu malzemelerin nasıl kullanılması gerektiği gibi bu işin aslında en kritik noktaları detaylı bir şekilde öğretilir. Bilindiği üzere moda geliştikçe ürün çeşitliliği de artmaktadır. Bu sebeple bir modelistin müşteri kitlesi değişkenlik gösterebileceği için tayttan elbiseye kişilerin kalıpları nasıl kullanacağı öğretilir.
Aynı zamanda her ürün çeşidinde müşteriler farklı kol, yaka vs… detaylar isteyeceği için her türlü hazırlama yöntemleri de en ince detayına kadar anlatılır. Bu tür anlatımlardan sonra iş pratiğe gelmektedir. Modelist adayları almış oldukları eğitimi pratiğe de dökmek durumundadır. Bu sebeple pratik de kurslarda ince detaylarına kadar öğretilir ve modelist adaylar profesyonellerin eşliğinde ilk deneyimlerini bu kurs üzerinde gerçekleştirir. Bu tür kurslarda kişilere modern, klasik birçok konuda gerekli eğitim verilir.
Modelist Yardımcısı Nedir?
Modelist yardımcısı bir modelist için sağ kol görevi görmektedir. Yapılan işlemlerde en az modelist kadar yer alırken başarılı birçok modelist de yanında mutlaka modelist yardımcısı çalıştırmaktadır. Modelist yardımcısı üretim sırasında ve modelist üretimi yapmadan önce birçok konuda modeliste fikir vermektedir. Modelist bilgisayar üzerinden ya da klasik yöntemlerle kalıp oluştururken modelist yardımcısı da gerekli noktalarda yardımcı olmaktadır. Genellikle kalıp oluşumunda kesme işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda kalıpların birer kopyasını da oluşturmaktadırlar. Kıyafetin bütün üretim süresince detaylı bir şekilde gözlem yapan modelist yardımcısı bu süreç hakkında gerekli bilgileri de modelistlere ulaştırır. Aynı zamanda malzeme temini, üretilen numune kontrolü, dikim gibi birçok işlemi de başarıyla gerçekleştirirler.
Bilgisayarlı Modelistlik Kursunda Hangi Programlar Öğretiliyor?
Birçok modelistin artık bilgisayar üzerinden işlemlerini gerçekleştirdikleri için modelistlik kursu hizmeti veren kurumlar da kurslarını bilgisayarlı bir şekilde verirler. Bunun için yaygın iki program bulunmaktadır. Bunlar gerber ve lectra programlarıdır. Modelist adayları bu tür bir programı verimli bir şekilde öğrendiği vakit işlerini de oldukça kolaylaştırmış olurlar. Hala eski sistemle çalışan birçok kişi olsa da artık çoğu modelist çalışmalarını bilgisayar üzerinden gerçekleştirir. Kişi gerber ve lectra programları sayesinde işlemlerini gerçekleştirdiği vakit birçok avantaj da elde etmiş olur. Bu tür programları kurslarda başarılı bir şekilde öğrenen kişi seri üretim konusunda rakiplerine nazaran çok daha başarılı neticeler alacaktır. Aynı zamanda klasik yöntemin birçok riski bulunmaktadır. Yapılan ufak bir hata dahi tüm çalışmanın gitmesine sebep olacakken bu tarz programlar sayesinde bu tür risklerden de kişi korunmuş olmaktadır.
Modelistlik Kursu Mezunları Kaç Lira Maaş Alıyor?
Modelistlik kursu mezunu olup modelist olmaya hak kazanan kişilerin önü oldukça açıktır. Tabii ki alacak oldukları maaşlar da çalıştıkları yere göre değişkenlik gösterir. Kimi çok ünlü bir modacının atölyesinde işe girerken bazıları da daha mütevazı olan tekstil fabrikalarında iş sahibi olacaktır. Genel olarak ne kadar kazandıklarına bakacak olursak en düşük 2600 lira civarı maaş aldıkları görülürken bu maaşların 7000-8000 lira civarına çıktığı da görülmektedir. Ortalamaya vurulduğu vakit ortalama bir modelistin almış olduğu maaş 4500 lira civarı olmaktadır. Fakat bir modelist kendisini geliştirir daha çok çalışır ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşırsa doğal olarak kazançları da bu doğrultuda artacaktır ve bu da modelistin kendisine bağlıdır.
Modelistlik Kursu ile Stilistlik Kursu Arasında Ne Farklar Var?
Modelistlik ve stilistlik birbirinden tamamen farklı işler olduğu için modelistlik kursu ile stilistlik kursunda verilen eğitimler de birbirinden tamamen farklılık göstermektedir. Öncelikle stilistler çoğunlukla çizim üzerinde uğraştıkları için bu kurslarda genellikle çizim üzerinde eğitimler verilmektedir. Stilistlere bu kurslarda modaya uygun çizimler yapıp bunun renklendirilmesi konusunda gerekli eğitimler verilmektedir. Zaten modelistlerin müşterilerinin bir çoğunun stilistlerden oluştuğu bilinmektedir. Bu sebeple modelistlik kurslarında stilistlerden ya da diğer müşterilerden gelen çizimlerin nasıl kalıba döküleceğini, model oluştururken nelere dikkat edileceği gibi birçok konuda eğitim verilmektedir.